Zelfkennis

Dit artikel is overgenomen uit PRI van Drs. Ingeborg Bosch zie ook PRIonline.nl

PRI Past Reality Intergration ® concreet stappenplan op weg naar volwaardig leven.
PRI leert mensen zich te bevrijden uit de greep van destructieve gevoelens en gedragingen zoals angst, somberheid, stress, boosheid en verslavingen.
PRI beschouwt ze als afweren die dienen als bescherming tegen pijn uit het verleden.
Door PRI worden we ons bewust van hoe en wanneer we in deze afweren verstrikt raken en leren we hoe ze te ontmantelen.
Dan zullen we steeds meer leven in het hier en nu en leren steeds evenwichtiger en liefdevoller in het leven te staan.
Dat maakt, ook voor de kinderen om ons heen, een wereld van verschil.

Afweermechanisme en hun gevolgen in het volwassen leven.
Angst. We zijn bang voor gebeurtenissen die in feite niet echt gevaarlijk zijn. Je durft niet naar feestjes, je vindt het misschien eng een presentatie te geven of je bent doodsbenauwd voor een examen of autorijden.
Primaire Afweer. Je vindt jezelf niet oké, je voelt je snel schuldig of slecht. Je bent gevoelig voor depressies, voelt je minderwaardig, somber, hebt gebrek aan energie en ervaart het leven als ’te zwaar’.
Valse Hoop. Je bent altijd druk in de weer, vaak voor een ander. Je kunt geen ‘nee’ zeggen of je zet je steeds in voor anderen ten koste van jezelf. Of je kunt niet stoppen met nog harder je best te doen op je werk of in je relatie, zelfs als dit uitputting tot gevolg heeft. Hier liggen RSI-klachten en burn-out op de loer.
Valse Macht. Je meent dat de ander niet deugt of jou iets aandoet. Je denkt al snel dat anderen tegen je zijn of je niet mogen. Je voelt je snel aangevallen. Dit kan leiden tot stressklachten, een hoge bloeddruk, agressieve gedachten en superioriteitsgevoelens.
Ontkenning van Behoeften. Je bent een meester in relativeren. Je vindt je eigen behoeften niet belangrijk en stopt ze maar al te gemakkelijk weg. Je bent niet zo emotioneel. Je stopt vervelende gevoelens weg door bijvoorbeeld te eten, te drinken, te roken of heel veel te werken. Verslavingen liggen op de loer.

Deze afweren zijn bij iedereen aanwezig, de mate van elke afweer kan je zelf ervaren door de vragenlijst in te vullen.
Let op, deze vragenlijst is persoonlijk! Vul het zelf in, neem je tijd goed de vragen te lezen. De uitkomsten zijn persoonlijk en er is geen noodzaak deze met iemand te delen!

Klik hier voor de vragenlijst.